АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Лідія Миколаївна Корчевська

Ключові слова:

фінансовий стан, фінансова стійкість, прибуток, рентабельність, аналіз, коефіцієнт, платоспроможність, ліквідність, оцінка, звітність.

Анотація

Функціонування будь-якого підприємства, незалежно від видів його діяльності та форм власності, визначається його здатністю створювати необхідну й достатню величину доходу, або прибутку. Аналіз прибутку та фінансового стану підприємства посідає провідне місце в системі комплексного економічного аналізу, оскільки за ними оцінюється ступінь досягнення кінцевої мети діяльності підприємства. Система фінансових коефіцієнтів допомагає оцінювати рівень фінансового стану підприємства, характеризуючи його здатність виконувати свої зобов’язання перед кредиторами та здійснювати платежі відповідно до інших зобов’язань, а також сприяє оцінюванню ступеня ризику для кредиторів і встановленню межі фінансової стабільності. Оцінка фінансового стану підприємства також відіграє вагому роль у виявленні правопорушень у сфері економіки. Потреба в судовому економічному дослідженні виникає у процесі встановлення кримінальної чи цивільної відповідальності в разі неплатоспроможності підприємства, його банкрутства та інших обставин або коли необхідно встановити суму заподіяних збитків, відповідальних осіб.

Посилання

Мних Є. В. Економічний аналіз : підручник. 2-ге вид., перероб. та доп. Київ : Центр навчальної літератури, 2005. 472 с.

Білуха М. Т. Судово-бухгалтерська експертиза : підручник. Київ : Видавнича компанія «Воля», 2004. 656 с.

Базась М. Ф. Теоретико-методологічні засади судово-бухгалтерської експертизи : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Київ : МАУП, 2007. 488 с.

Крючко Л. С. Оцінка фінансового стану підприємства: сутність та необхідність. Ефективна економіка. 2012. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1613 (дата звернення: 18.05.2022).

Семенова К. Д. Аналіз фінансового стану підприємств України та тенденцій розвитку. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2021. № 5–6. С. 77–82. URL: http://n-visnik.oneu.edu.ua/collections/2021/282-283/pdf/77-82.pdf (дата звер- нення: 18.05.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-24

Номер

Розділ

Статті