ПРО ЕЛЕКТРОННИЙ СУД: АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННОГО СУДОЧИНСТВА В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • С. А. Чванкін

Ключові слова:

електронний суд, електронне судочинство, єдина інформаційно-телекомунікаційна система

Анотація

В статті порушується питання осучаснення судочинства, - його електронізації та створення ряду електронних реєстрів, їх об’єднання у єдину електронну систему правозахисників, а також інших напрямків та перспектив застосування електронних технологій у судочинстві. Оглядаються практичні та теоретичні напрацювання, що є підґрунтям майбутньої судової телекомунікаційної системи, що має забезпечити зв’язок між судом, судами та учасниками судових проваджень, якими стали запроваджений на базі Київського районного суду м. Одеси пілотний проект «Електронний суд» та визнання державною основним пріоритетом побудову орієнтованого на інтереси людей, відкритого для всіх і спрямованого на розвиток, інформаційного суспільства. Розкриваються основні ідеї, що мають бути керівними у розвитку судочинства: прозорий рух справ судовими інстанціями, зрозумілі судові процеси та розгляд справ у максимально стислі строки.

Посилання

Нові ГПК, ЦПК та КАС ухвалила Верховна Рада [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zib.com.ua/ua/130328-novi_gpk_cpk_ta_kas_uhvalila_verhovna_rada.html

Закон України «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки» // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2007. – № 12. – Ст. 102.

Що таке інформаційно телекомунікаційні системи? / Кластер-Плюс [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.klaster-plus.ua/ua/stati-i-obzory/informacionnotelekommunikacionnaja-sistema/

«Нове правосуддя» в Одесі – впровадження електронного суду / Київський районний суд м. Одеси [Електронний ресурс; відео]. – Режим доступу: https://kievskiysud.od.ua/pressdepartment/all-news/6267-nove-pravosuddya-v-odesi-vprovadzhennya-elektronnogo-sudu-video.

Сергій Чванкін: «Психологічний тиск і навіть погрози не змусили жодного з нас відмовитися від виконання своїх обов’язків» / Київський районний суд м. Одеси [Електронний ресурс; відео]. – Режим доступу: https://kievskiysud.od.ua/press-department/allnews/6406-sergij-chvankin-psikhologichnij-tisk-i-navit-pogrozi-ne-zmusili-zhodnogo-z-nasvidmovitisya-vid-vikonannya-svojikh-obov-yazkiv.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-13

Номер

Розділ

Статті