PECULIARITIES OF CONDUCTING EXAMINATION EXAMINATIONS OF MILK AND DAIRY GOODS

Authors

  • Roman Volodymyrovych Boiko
  • Dmytro Hennadiiovych Pavlichenko

Keywords:

сommodity science, quality determination, milk and dairy products, forensic commodity expertise.

Abstract

The issue of determining the quality of milk and dairy products during forensic examinations is considered. The order of use of quality indicators according to the current legislation and normative-legal documents on carrying out forensic commodity examinations is analyzed. Scientific works on general issues of determining the quality of milk and dairy products have been studied. The issues and difficulties that most often face forensic experts in their daily work in determining the quality of milk and dairy products are considered. It is proved that this issue needs more detailed consideration and the need for scientific substantiation and systematization with the compilation of relevant tables with generalized indicators of quality of milk and dairy products. Methods of assessment of consumer quality indicators and preconditions that cause the need for forensic examinations to assess the quality of milk and dairy products are considered. The issues of obsolescence of existing state standards and the need to introduce new ones that meet modern production conditions are analyzed. Attention is focused on the compliance of technical conditions of producers' enterprises with the existing state standards in order to determine the quality characteristics of milk and dairy products during the forensic examination. The importance of research of milk and dairy products in order to determine their quality and compliance with existing standards and technical conditions of producers is substantiated.

References

Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон України від 13 квітня 2012 р. № 4651-VI (зі змінами та доповненнями) / Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/4651-17

Довідник товарознавця продовольчих товарів : в 2 т. / Б. В. Андрест, І. Л. Волкінд, В. З. Гарнецков, 1987. Т. 1. 368 с.

Горфункель І. І., Кононова В. С., Крайнюков В. Д. Товарознавство м'ясних, рибних, молочних та жирових товарів : підручник. 1980. 328 с.

Гегель Г. В. Наука логіки. 1929. 686 с.

Джуран Дж. М. Відповідальність керівних працівників промисловості за якість продукції. Стандартизація і якість. Серія А. Випуск 2. Комітет стандартів, 1966. С. 30–32.

Аристов О. В., Мішин В. М. Якість продукції : навчальний посібник. Видавництво стандартів, 1982. 142 с.

ДСТУ 3021-95 «Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення». Київ : Держстандарт України, 1995. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_ doc=82322

ISO 9004-1-94 «Управління якістю та елементи системи якості. Частина 1. Керівні вказівки». URL: http://online.budstandart.com/ru/catalog/doc-page.html?id_doc=6027

ДСТУ ISO 9000:2001 «Системи управління якістю. Основні положення та словник». Київ : Держстандарт України, 2001. 33 с.

ISO 9000:2007 «Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів». Київ : Держспоживстандарт України, 2008. 29 с.

Господарський кодекс України : Закон України від 16 січня 2003 р. № 436-IV (зі змінами та доповненнями) / Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 436-15#Text

Шаповал М. І. Менеджмент якості : підручник. Київ : Знання, 2006. 471 с.

Downloads

Published

2023-05-24

Issue

Section

Статті