ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ТОВАРОЗНАВЧИХ ЕКСПЕРТИЗ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ТОВАРІВ
Ключові слова:
товарознавство, визначення якості, молоко та молочні товари, судова товарознавча експертиза.Анотація
Розглянуто питання визначення якості молока та молочних товарів під час проведення судових товарознавчих експертиз. Проаналізовано порядок використання показників якості згідно із чинним законодавством та нормативно-правовими документами з проведення судових товарознавчих експертиз. Досліджено наукові праці із загальних питань визначення якості молока та молочних товарів. Розглянуті питання та складнощі, які найчас- тіше постають перед судовими експертами в їх повсякденній роботі при визначенні якості молока та молочних товарів. Доведено, що це питання потребує більш детального розгляду та необхідності наукового обґрунтування й систематизування зі складанням відповідних таблиць з узагальненими показниками якості молока та молочних товарів. Розглянуті методи оцінки споживчих показників якості та передумови, що викликають необхідність проведення судових товарознавчих експертиз з оцінки якості молока та молочних товарів. Проаналізовано питання застарілості наявних державних стандартів та необхідності запровадження нових, що відповідають сучасним умовам виробництва. Зосереджено увагу на відповідності технічних умов підприємств виробників державним стандартам з метою визначення якісних характеристик молока та молочних товарів під час проведення судової товарознавчої експертизи. Обґрунтовано важливість дослідження молока та молочних товарів з метою визначення їх якості та відповідності наявним стандартам та технічним умовам виробників.
Посилання
Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон України від 13 квітня 2012 р. № 4651-VI (зі змінами та доповненнями) / Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/4651-17
Довідник товарознавця продовольчих товарів : в 2 т. / Б. В. Андрест, І. Л. Волкінд, В. З. Гарнецков, 1987. Т. 1. 368 с.
Горфункель І. І., Кононова В. С., Крайнюков В. Д. Товарознавство м'ясних, рибних, молочних та жирових товарів : підручник. 1980. 328 с.
Гегель Г. В. Наука логіки. 1929. 686 с.
Джуран Дж. М. Відповідальність керівних працівників промисловості за якість продукції. Стандартизація і якість. Серія А. Випуск 2. Комітет стандартів, 1966. С. 30–32.
Аристов О. В., Мішин В. М. Якість продукції : навчальний посібник. Видавництво стандартів, 1982. 142 с.
ДСТУ 3021-95 «Випробування і контроль якості продукції. Терміни та визначення». Київ : Держстандарт України, 1995. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_ doc=82322
ISO 9004-1-94 «Управління якістю та елементи системи якості. Частина 1. Керівні вказівки». URL: http://online.budstandart.com/ru/catalog/doc-page.html?id_doc=6027
ДСТУ ISO 9000:2001 «Системи управління якістю. Основні положення та словник». Київ : Держстандарт України, 2001. 33 с.
ISO 9000:2007 «Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів». Київ : Держспоживстандарт України, 2008. 29 с.
Господарський кодекс України : Закон України від 16 січня 2003 р. № 436-IV (зі змінами та доповненнями) / Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 436-15#Text
Шаповал М. І. Менеджмент якості : підручник. Київ : Знання, 2006. 471 с.